„Миговите“ на Путин ќе го бранат српското небо

Војската на Србија и руските експерти работат на ремонт на 10 ловечки авиони кои треба во иднина да го штитат српскиот воздушен простор. Кога ќе биде дефинирана модернизацијата на авионите, ќе набавиме ракети и авио-вооружување, дознава „Новости“.

Десет авиони „миг 29“ од флотата на Војската на Србија ќе бидат за најмногу година дена во оперативна употреба и ќе бидат ангажирани на задачи за зачувување на небото“, порачуваат од Генералштабот на Војската на Србија.

Според зборовите на командантот на Военото воздухопловство и ПВО генералот – мајор Ранк Живак, руските експерти со поддршка на колегите од Србија во моментов ги прегледуваат авионите и работат на неопходна замена на делови.

„Тоа е неопходно кога би обезбедиле веќе експлоатација на овие летала од 40 години, но и би ги довеле на ниво на одржување според таканаречената состојба. Тоа се однесува не само на „миговите“ кои неодамна стигнаа од Русија, туку и на нашите четири летала од овој тип, кој со години секако би морале да одат на ремонт. Очекуваме да овој процес трае од девет и 12 месеци, по што сите авиони ќе бидат подготвени за прием во единицата и за извршување на своите задачи.

По сложената фаза на монтажа, следува набавка на современи убојни средства, а модерните ракети и другото авио-вооружување на Војската на Србија е повеќе од потребно, затоа што не е набавено во последните 30 години.

Истовремено во подготовка е летачки и технички кадар.

„Квалитетен кадар постои, а веќе со месеци трае подготовката на пилоти и технички сите за прием на „мигови“. Пилотите во иднина ќе минуваат низ интезивна обука, бидејќи ќе имаат подобри услови за тоа. Досегашната обука за „миг 29“, се одвива на еден авион двосед, а тоа многу брзо ќе стане минато. Преобуката на летачкиот кадар се одвива на големо. Неодамна е избрана поголема група на млади пилоти кои на почетокот на 2018 година, ќе минат обука за овој тип на авиони, укажува командатот на Военото воздухопловство.

Модернизацијата и ремонтот на миговите пред се се важни за ер полистинг – системот за заштита од ненајавениот влез на летала во воздушниот простор на Србија, особено во време на зголемен број на прелети на цивилни воздухопловства, но и сепоприсутни терористички закани.

Во овој сложен процес е важно користење на извидувачки јуришни и бомбардирачки авијации. Овде приоритет е модернизациата на авионот „орел“, а тоа подразбира електронска опрема, радарски сметач, како и неспоредлив современ сет на вооружување. Во арсеналот на овој авион ќе се најдат и ракетите воздух-воздух „R-60“, инерцијално и телевизиски самонаведувачки проектили воздух-земја.

Државата во моментов преговара да набави и шест хеликоптери со руската агенција за производство и промет на воена опрема „Rosoboronoeksport“. Тоа се транспортно-борбени хеликоптери, можно е да се летала „Mi-17“. Тие биле користени за службите за тргување и спасување, медицинска евакуација, но и под оружјето како поддршка за силите за брзо делување.