Најголемата кокошка во светот живее во Косово и тежи 9 килограми

Најголемата кокошка на светот, Меракли, стана вистински хит на социјалните мрежи кога нејзиниот сопственик, Косовецот Фитим, ја објави на „Фејсбук“.

Меракли е од видот „брахма“ и може да тежи до 6 килограми, а петелот може да достигне и до 9 килограми.

Меракли ги има сите карактеристики на кокошките „брахма“.