Најстарата трансродна политичарка во Европа стана заменик-премиер на Белгија

Гинекологот и членка на Зелените во Европскиот парламент, Петра де Сутер, стана дел од новата белгиска коалициска влада, со што стана најстарата трансродова политичарка во Европа.

dobivaj vesti na viber

Петра де Сутер е првата трансродна политичарка во Европа, која стана заменик-премиер на Белгија. Таа доаѓа од партијата на Зелените и стана еден од седумте заменици на премиерот во коалициската влада на Белгија, која се формира 16 месеци по изборите.

Белгија остана без администрација од декември 2018 година, кога се распадна четирипартиската коалиција. Во средата, минатата недела, седум партии постигнаа согласност за формирање  коалиција на чело со Александер де Кро.

Оваа коалиција ја замени администрацијата во техничкиот мандат именуван во март, поради борбата против пандемијата со коронавирусот.

Де Сутер, која исто така е министер за јавна управа и претпријатија, беше избрана во Европскиот парламент во 2019 година.

Scroll to Top