Научници следеа мрша од кит и наидоа на гнездо на џиновски ајкули во океанот

Истражувачката подморница „Сината планета 2“ следела мрша од кит која некое време лебдела на површината на Атлантскиот Океан и наишла на група ајкули.

Кога научниците стигнале до длабочина од 750 метри на која телото на китот потонал, затекле голем број огромни ајкули од типот Hexanchus griseus, кои може да пораснат и до осум метри.

Поради големата конкуренција, морските кучиња станаа агресивни и се напаѓаа меѓу себе, но не беа претерано среќни ни поради фактот што во близина имаше подморница полна со истражувачи.

На научниците не им било сеедно, но ајкулите бргу сфатиле дека подморницата не им претставува конкуренција и продолжиле по својот пат.

Видете го видеото: