Научниците го пронајдоа совршеното место за колонија на Месечината

By

Со години научниците работат на наоѓање на вистинското место за градење на колонија на Месечината и по толку време изгледа дека најдоа локација со голем потенцијал.

dobivaj vesti na viber

Научници од Јапонија и САД пронајдоа неколку кратери во близина на регионот Мариус Хилс на Месечината, кои сметаат дека се совршени за градење подземни бази и колонии.

Кратерите се предизвикани од истекувања лава и се доволно длабоки за да послужат како почетна точка за градење база во која може да бидат сместени луѓе, возила и опрема. Тимот составен од научници од НАСА и јапонската вселенска агенција JAXA користеа комбинација од радари и податоци за гравитацијата за да дојдат до ова откритие.

Месечината нема атмосфера, па затоа ваквите кратери може да послужат како комори во кои вештачки ќе се создаде атмосфера во која ќе може да живеат луѓе.

Според новите сознанија, научниците велат дека некои од кратерите се дури и до 5 пати поголеми од градот Филаделфија, па не би ја исклучиле можноста за целосно населување голем број луѓе на Месечината.

Ќе ви се допадне