Нов изборен предмет на Универзитетот – Студентите ќе ја учат „Историјата на хомосексуалнсота“

Студентите од Универзитетот во Торино, ќе можат брзо да ги слушаат предавањата од новиот предмет „Историја на хомосексуалноста“.

Часовите ќе бидат факултативни, а ќе се одржуваат од страна на само студенти од неговите хуманитарни факултети.

Ова е целосна новост во италијанското високо образование.

Според веб страницата на Универзитетот „Историја на хомосексуалноста“, ќе се опфати периодот од крајот на 18 век до ден денешен, на подрачјето на денешна Европска унија и Соединетите Американски држави.

Целиот курс ќе се состои од 18 предавања.

Италија одамна беше единствена значајна западноевропска земја во која не е допуштен геј бракот или „истополовото партнерство“.

Италија донесе закон за истополовите бракови во мај минатата година.