Ретко видео од сообраќајниот хаос во 1906 година

By

Кога автомобилите се појавија на улиците, сообраќајната култура и прописите беа уште во пелени. Паралелно со напредокот на автомобилите и сѐ поголемата опасност од сѐ поголемата нивна брзина се забрза и воведувањето строги сообраќајни прописи.

Но, пред тоа сликата на улиците беше хаотична како што и ја замислувате – истовремено се движеа автомобили, пешаци, велосипеди, запрежни коли влечени од коњи, трамваи влечени од коњи, јавачи на коњи, електрични трамваи…

Оваа снимка направена во 1906 година во Сан Франциско од трамвај во движење совршено доловува како тоа изгледало во еден град од таков калибар. Се работи, воедно, и за најстарата откриена dashcam (камера за автомобил) снимка.

Интересно е и тоа како знаеме дека снимкава е направена пред 1906. Таа година Сан Франциско е погоден од земјотрес со моментна магнитуда од 7,8 степени и максимален (екстремен) интензитет по Меркалиевата скала. Како резултат на земјотресот, како и пожарите што ги предизвикал, 80 отсто од градот бил уништен, а загинале повеќе од 3.000 луѓе. Ако видеово беше поново од 1906, ќе гледавме само руини.

Интересно е и како знаеме дека снимкава е направена пред 1906-та. Таа година Сан Франциско е погоден од земјотрес со моментална магнитуда од 7.8 степени и максимален (екстремен) интензитет по Меркалиевата скала. Како резултат на земјотресот, како и пожарите што ги предизвикал, 80% од градот бил уништен, а загинале повеќе од 3.000 луѓе. Ако видеово беше поново од 1906-та, ќе гледавме само руини.

Ќе ви се допадне

Watch Death Note (Dub) Episode 24 at GoGoAnime gogoanime haikyuu

I'm standing on 1,000,000 lives. (https://kissanimeonline.com/m/Jm3A) Episode 12 at KissAnime kissanimedub