Сексуалните работнички во Холандија се враќаат на работа на 1 јули

By

Сексуалните работнички во Холандија се враќаат на работа на 1 јули, пренесуваат светските медиуми. Борделите во Холандија повторно ќе почнат со работа, откако три месеци беа затворени поради коронавирусот, објави владата.

„Одлуката се однесува на секоја работа која вклучува физички контакт“, кажа премиерот Ханс Руте.

Владата претходно планираше да ги отвори борделите дури на 1 септември.

Како и фризерите и масерите, кои веќе ги отворија своите салони, и сексуалните работнички се охрабруваат прво да потврдат дека нивните клиенти немаат симптоми на коронавирусот.

„Сите сме среќни со веста дека се враќаме на работа. Немаме веќе пари“, изјави Фелисија Ана, претседателката на синдикатот на сексуалните работнички во зоната на црвените фенери во Амстердам.

Ќе ви се допадне