Шпанскиот премиер сака да ја забрани проституцијата

Шпанскиот премиер Педро Санчез повторно вети пред конгресот на Социјалистичката партија во Валенсија дека ќе ја забрани проституцијата. Тој ја нарече оваа професија поробување на жените.

dobivaj vesti na viber

Проституцијата е декриминализирана во Шпанија во 1995 година, а Обединетите nации во 2016 година проценија дека вредноста на оваа индустрија во земјата прави обрт од 3,7 милијарди евра, пишува „Би-би-си“.

Во 2019 година за првпат во својата изборна програма, партијата на Санчез вети дека ќе ја забрани проституцијата, иако тоа значеше за него губење на голем број од женските гласови.

Манифестот ја нарекува проституцијата една од најзлобните аспекти од феминизацијата на сиромаштијата и еден од најлошите облици на насилство над жените.

Но, две години по изборното ветување, ниту еден предлог од законот засега не бил претставен. Шпанија е трета земја во светот по проституцијата. Според истражување од 2019 година, секој 3 Шпанец плаќал за секс, а истражувањето на ОН во 2011 година, покажала дека Шпанија е трет најголем центар за проституција во светот, по Тајланд и Порторико.

Проституцијата во Шпанија во моментот не е регулирана и нема казни за оние кои доброволно нудат секс за пари, сè додека тоа не го прават во јавност. Но, изневерувањето е незаконско.

По декриминализацијата, проституцијата цветала во Шпанија и во моментов околу 300.000 жени работат како проститутки во оваа земја. Заговорниците против декриминализацијата тврдат дека тоа донело до огромна корист за жените и дека животот во оваа професија им е побезбеден.

Но, во последните години расте загриженоста поради бројот на жени кои се присилени на проституција. Шпанската полиција во 2017 година идентификувала 13.000 жени во рации против криумчарење на луѓе, а најмалку 80% од нив биле сексуално искористени против нивна влоја.

Scroll to Top