Србин позира на тони запленето турско оружје по Кумановската битка

Балканските војни, кои народите на овој простор се обидуваат да ги оттргнат од заборав и да ги расветлат за пошироката јавност, неправедно се во сенка на Првата светска војна. Сенката е неправедна не само затоа што во овие два регионални конфликти го удвоиле обемот на Кралството Србија и ги устроиле за најголемата воена сила на Балканскиот Полуостров туку и затоа што без нив српските успеси во текот на Големата војна не би биле можни.

Српската војска во периодот од 1912 година до 1913 година се зајакнала, извежбала, го подучила современото војување, поради што една цела вооружена сила, една империја каква што била Австроунгарската Монархија, која била просторно речиси осум пати поголема од Кралството Србија, со безмалку 13 пати поголем број жители, не можела да ги совлада и порази Србите. Нивните две воени офанзиви морале да се повлечат назад на својата територија. Српската војска имала доволно сили и знаење да изврши дури и краткотрајна инвазија на тлото на Австроунгарија, пред самостојно да се повлече.

Во Балканските војни Кралството Србија остварило големи воени подвизи, а истовремено излегувала на крај со стравовите од повлекувањата преку Албанија во Грција. А тоа е нешто кое ретко која држава би успеала да го изведе. На 23-24 октомври во 1912 година српската армија се судрила и ја разбила турската вардарска армија, во неверојатен среќен сплет на околности.

Со оваа победа Србите по 5,5 векови успеале да ги освојат Косово, Метохија, Рашка и северниот дел на Македонија, а Османлиите се дале во бегство кон Битола. Месец дена подоцна Отоманската Империја била сосема истерана од Македонија.  Огромниот плен по Куманово, паднал во рацете на српската војска, а во тој плен се наоѓала и голема количина турско вооружување.

Еден непознат српски војник се сликал на брдото на тоа турско вооружување, непосредно по Кумановската битка, и така настанала фотографијата. Можеби истата е и најмоќна, па дури и најдуховита фотографија во целиот тој конфликт.

Scroll to Top