Супермасовна Црна дупка се наоѓа многу поблиску до Земјата, отколку што се претпоставувало

By

Со најновото ажурирање на мапата на Млечниот пат, научниците откриле дека познатата за нив Супермасовната Црна дупка, се наоѓала многу поблиску до Земјата, отколку што претходно тие претпоставувале.

Астрономите велат дека Земјата се наоѓа многу поблиску до Црната дупка во центарот на галаксијата Млечен пат.

Станува збор за супермасовната црна дупка „Стрелец А“, која е за 2000 светлосни години поблиску до нашата планета. Нашиот Сончев систем, е исто така седум километри во секунда, побрз отколку што научниците претходно измериле.

Овие нови откритија се добиени благодарение на новата подобрена мапа на Млечниот пат, објавена оваа недела. Истата е заснована на запазените соберени информации од јапонскиот астрономски проект, кој е во тек и кој се одвивал во изминатите 15 години.

Една светлосна година изнесува 9,5 билиони километри, па иако на почетокот се верувало дека можеби делува дека Црната дупка е многу блиску, научниците се согласиле дека нема простор за паника поради новите пресметки.

Наместо да режира престоен пропаст, новото моделирање им овозможило на научниците да ја прецизираат одредената позиција на Земјата во галаксијата.

Нашиот свеж зацртан Млечен пат, е резултат на набљудувањето преку телескоп во Јапонија, преку радио-астрономски проект „Вера“. Проектот користи техника „интерферометрија“, за комбинирање на податоците на телескопите ширум Јапонија.

Тој создава исклучително остра резолуција, од 10 микролучни секунди. Со други зборови, доволно јасна слика, за да на површината на Месечината би можело да се види паричка.

Астрономите од Јапонија изјавиле дека овој галактички центар е оддалечен 25.800 светлосни години од Земјата, односно околу 2000 светлосни години поблиску од официјалната оддалеченост која е одредена во 1985 година.

Со новата мапа, астрономите откриле дека Земјата всушност кружи околу центарот на Млечниот пат, со брзина од 227 километри во секунда, а не со брзина од 220 километри во секунда.

Истражувачите од „Вера“, сега се обидуваат да направат детални мапи од подрачјата во близина на централната супермасовна Црна дупка, користејќи ги податоците од телескопите во Јапонија, Јужна Кореја и Кина.

 

Ќе ви се допадне

The Seven Deadly Sins: Wrath of the Gods (https://animeheaven.pro/m/aJ0M) Episode 24 at website https://animeheaven.pro dr stone anime heaven

Hiyokoi Episode Full at website https://animeplanet.cc anime planet tv