Светските берзи во Њујорк, Лондон и Токио губат како никогаш претходно

Берзите ширум светот паѓаат, а американскиот индекс Дау Џонс изгуби дури 4,6 проценти од вредноста, што претставува најголем пад за 6,5 години.

Главните индекси во Њујорк, Токио и Лондон претрпеле големи губитоци.

Аналитичарите се обидуваат да сфатат дали е во прашање краткорочна корекција на пазарот која неодамна постигна рекордни износи или, пак, знак за подлабока загриженост.

Берзите ширум Азија и Европа доживуваат пад. Јапонскиот индекс Никел во текот на денот го имал најголемиот еднодневен пад од 1990 година, но до крајот на денот нешто се подобрило за на затворањето на берзата Никел да забележи пад од 4,7%. Хонгконшкиот индекс паднал за 5%, додека лондонскиот FTSE изгубил 3% од вредноста.

Прекршувањата на берзите ширум светот всушност се последица на падот на американскиот индекс Дау Џоунс, за 6,5 години.

Зошто се случува тоа?

Неволјата на пазарот почна минатата недела, кога инвеститорите беа загрижени за навестувањето на растот на инфлацијата и каматните стапки заедно со рекордниот раст на пазарот. Енергетските компании, банките и индустриските фирми имале огромни губитоци.

Зголемената инфлација може да ги поттикне Федералните резерви побрзо да ги качат каматните стапки, што би можело да го забави економскиот раст така што би позајмувале пари и за градење и за претпријатијата. И придонесите на обврзници со години не биле толку високи како досега. Тоа ги прави попривлечни за инвеститорите од вложувањата во акции.

Експертите повеќепати предупредуваа изминатите месеци дека пазарот на акции и обврзници станал клучен. И некои аналитичари велат дека моменталните губитоци можат да бидат добра работа.

„Оваа корекција е здрав развој на пазарот на долги патеки“, напиша во истражувањето во понеделникот Скот Минерд, глобален инвеститор.

Зошто турбуленциите во САД влијаат на глобалните пазари?

САД се најголемата светска економија и дом на најголемите финансиски пазари на планетата. Доларот е референтна валута за инвеститорите ширум светот.

Тоа што се случува на Волстрит речиси неизбежно има влијание и на остатокот на светот. Пазарот и другите глобални финансиски центри, како Лондон и Токио, особено се чувствителни на тоа.

Но, затворените системи, како Кина, често се помалку погодени. Акциите во Шангај од четвртокот се намалени за 2,2% во споредба со 8% во Токио.

 

 

 

 

Scroll to Top