Целерот уништува 86 отсто од клетките на ракот на белите дробови

Многу продукти имаат повеќе позитивни здравствени ефекти, а други се истакнуваат како вистинско чудо во борбата против болестите, како што е, на пример, целерот.

За целерот откриено е дека е екстремно ефикасен во уништувањето на клетките на ракот на јајчниците, простатата, дојките, црниот дроб, како и белите дробови. Всушност,во неодамнешна објавена студија целерот уништува дури 86 отсто од клетките на ракот во белите дробови (ин витро).

Што го прави целерот толку антиканцероген? Оваа нутритивна, нискокалорична храна, изгледа многу скромно.

Главно се состои од вода, но покрај тоа што го смирува нервниот систем, помага и при варењето, го намалува воспалувањето и го намалува крвниот притисок.

Целерот исто така содржи и антиканцерогено соединение со име апигенин, кој е прилично ефикасен и предизвикува апоптоза (самоубиствен вид клетка) кај многубројни видови клетки на рак.

Истражувачите во Кина открија дека земањето само две соединенија од целер, околу 2-3 пати неделно, може да го намали ризикот за заболување на рак за неверојатни 60 отсто.

Уште не е разјаснето дали апигенинот дејствува сам или заедно со некои други соединенија во целерот.

Во друга студија, пак, ставен е фокус на пошироко влијание на јадењето зеленчук и овошје и како тие влијаат на ракот:

„Особено на земањето на кинеската зелка, говедското месо, морковот и целерот, за кои се сметаат како обратнопропорционални од ракот на белите дробови, независно од тоа дали личноста е пушач или непушач“.

Наголемо се покажа дека жените што јадат продукти со големи количини апигенин имаат помали шанси за формирање рак на дојката, дури 19 отсто, а рак на јајчникот дури 20 отсто.

Студијата покажа дека апигенинот дејствува и на смртоносните, брзорастечки тумори, кои го инхибираат растот на клетките и го сузбиваат изразувањето на гените што се поврзани со раст на ракот.

Така, клетките на ракот што ги имаат нападнато крвните жили се намалени и не можат да доведат до нутриент тумор.

Апигенинот работи така што ја намалува можноста за раст на туморот намалувајќи го васкуларниот ендотел и го спречува дотекот на гликоза – намалувајќи го циклусот на формирање на клетките на ракот на минимална мерка.

Васкуларниот ендотел создава протеини што стимулираат формирање нови крвни жили, но тој протеин поттикнува и раст на туморот.

Врз основа на ваквите ветувачки резултати ќе имате причина повеќе да го вклучите целерот во својата исхрана.

Само држете се до органскиот целер, или најдобро кажано, одгледувајте сопствен целер!

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top