Убиецот на Џон Ленон по 40 години ѝ се извини на Јоко Оно

By

Откако на убиецот на Џон Ленон, Марк Дејвид Чепмен, повторно му го одбија барањето за условно ослободување, „Прес асосиејшн“ објави транскрипти од сослушувањето, во кое тој ѝ се извинува на Јоко Оно и признава дека го убил Ленон од себични причини.

Чепмен имал 25 години кога во декември во 1980 година го убил Ленон со четири куршуми.

„Само сакам да повторам дека ми е жал за злосторството што го направив. Немам оправдување. Тоа беше поради слава. Мислам дека најголемо злосторство е да се направи такво нешто на некој кој е невин. Беше неверојатно популарен. Не го убив поради карактерот или поради тоа каков човек беше. Беше семеен човек. Икона. Го убив бидејќи беше многу, многу, многу славен и тоа беше единствената причина. А јас бев многу, многу желен за слава и многу себичен“, рекол тој на сослушувањето.

Тој потоа ѝ се извинил на Јоко Оно.

„Жалам за болката што ѝ ја нанесов. Цело време размислувам за тоа“, додал Чепмен.

Транскриптот од сослушувањето открива дека неговото барање е одбиено бидејќи „тоа би било неспоиво со благосостојбата на општеството и дека Чепмен со својот себичен чин на милиони луѓе им ги ускратил инспиративните зборови на славниот музичар“.

Иако е 40 години во затвор, Чепмен е оженет, а неговата сопруга живее во близина на затворот во Њујорк каде што тој треба да отслужи уште осум години.

Ќе ви се допадне