(Видео) Кина го пушти во сообраќај најбрзиот воз во светот со кој од Пекинг до Шангај може да се стигне за само 2,5 часа

By

Кина го пушти во сообраќај најбрзиот воз во светот. За негово производство користена е технологија на магнетна левитација MAGLEV и тој може да развие брзина од 600 километри на час. Одбојните магнетни сили меѓу шините и тркалата овозможува тој практично да лебди над нив.

dobivaj vesti na viber

Експертите велат дека во целост успеале да го елиминираат триењето. Тоа овозможува тој да постигне многу поголема брзина од конвенцијалните возови. Патувањето од Пекинг до Шангај со новиот воз трае само 2,5 часа, што е двојно помалку во однос на досегашните возови.

Кина планира возовите MAGLEV да ги вмрежи во целата земја со цел времето на патување меѓу најголемите градови да го скрати на само 3 часа патување.

Ќе ви се допадне