(Видео) По два месеци затворен, лекарите го изнесоа пациентот на плажа

By

По два месеци на интезивна нега во болница во Барселона, лекарите го изнеле пациентот Франциско Пако Еспања, покрај плажата за да може да подише свеж, морски воздух.

dobivaj vesti na viber

Франциско кој бил заболен од Ковид 19, вели дека уживал секој момент во погледот на Медитеранот.

Неговото сеќавање на последните неколку месеци е нејасно вели докторите, уште откако заболел од короната. Од тогаш, постојано или бил прикачен на цевка или бил под седативи.

„Оддеднаш се разбудив опкружен со ѕидови, покриен со ќебиња и ги прашав што правам тука“, изјавил Франциско од болничкиот кревет, додека лекарите го туркале до плажата.

Докторите велат дека ги следат состојбите на сите пациенти заболени од корона и како носењто надвор на свеж воздух би влијаело на нив, пренесува Juronjuz.

Краткото излегување надвор, веднаш го поправило расположението на Франциско, велат тие.

„Некогаш се чувствував прилично лошо. Особено ноќите, тие беа многу тешки. Сега ми е дозволено да излезам надвор. Би било супер ако следниот пат ми дозволат да испијам пиво во кафитеријата во болницата“, изјавил Франциско.

Лекарите велат дека состојбата се подобрува кај оние пациенти кои ги изнесуваат надвор.
„Зборуваме за пациенти кои долго време немаат видено дневна светлина. Оддеднаш состојбата веднаш им се подобрува кога ќе излезат, ќе вдишат свеж воздух и ќе го видат светлото. Нивното расположение целосно се променува“, изјавила една од медицинските сестри.
Оваа студија е дел од прогамата за хуманизација на единиците за интезивна нега, со која една група лекари експериментирале, две години пред да се појави пандемијата со коронавирусот.

Ќе ви се допадне