Во Тихиот Океан се гради пловечка држава

By

Првата независна држава на вода во светот се очекува да биде изградена во Тихиот Океан во 2022 година. Нема да биде под ничија јурисдикција и ќе има своја криптовалута.

Овој остров-град-држава ќе има 300 куќи, неколку хотели, ресторани, канцелариски простор и уште многу содржини кои ќе бидат изградени на Тахити.

Оваа пилот-програма настанала во партнерство со владата на Полинезија, а со 50 милиони долари финансиски ја изведува основачот на „Пејпал“, Питер Тил.

Сите градби имаат зелени кровови, покриена вегитација, а за градба користеле бамбус, дрво, рециклиран метал и пластика.

Идејата за создавање независна нација која плови во меѓународните води и која има свои закони е да го ослободи човештвото од политичарите, велат од Институтот „Систединг“, чиј основач исто така е Пејпал Питер.

Натали Мека Гарсија, која работи на проектот на пловечкиот остров, вели дека жителите на овој морски град-држава ќе бидат слободни од променливите геополитички влијанија, а тврди дека на ваков остров еден ден би можеле да се сместат бегалци кои се раселени поради климатските промени.

Ќе ви се допадне