Временска прогноза за оваа пролет

By

Потоплите пролетни температури во одредени делови на Европа, особено на подрачјето на Балканот, ќе донесат опасни бури и поплави. Бурите и силните ветрови нема да бидат невообичаена појава во пролетните месеци, а не се исклучени ниту грмотевици. Обилните дождови ќе доведат до опасност од поплави на Балканскиот Полуостров.

Подрачјето на Германија до Белорусија и Украина ќе биде изложено на екстремни временски услови и бури.  На запад, Европа ја очекува суво, па и натпросечно топло време.

Освен бури, во овие подрачја се закануваат и поплави, а можна е и појава на торнадо. Додека разурнувачките бури ќе создадат сериозни проблеми на север, областите од Алпите до Балканот ќе бидат изложени на висок ризик од поплави.

„Додека во поголемиот дел од зимите се забележува недоволна количина на дожд и снег на Балканот, кон крајот на зимата се очекува бурите и поројните дождови да продолжат, а тоа ќе биде така и во пролетните месеци“, стои во соопштението од „Аку ведар“.

Освен ризиците од поплави, ќе постои и опасност од лизгање на земјиштето, но првенствено во повисоките области.

 

 

Ќе ви се допадне