За прв пат може да слушнеме како комуницирале неандерталците

Вокални експерти успеале да го откријат начинот на кој комуницирал најстариот човеков потомок. За прв пат е истражаен првиот комплетиран скелет на неандерталец.

На краткото видео на Би-Би-Си „Neanderthal: The Rebirth“, тие го откриваат начинот на кој тие комуницираат.

Освен гласните жици, во реконструкцијата се земени во предвид и фактори како што се ширината на ноздрите и обликот на черепот.

Слушнете: