Зошто кинеската облека секогаш има чуден мирис?

За да се произведува разновиден вид облека, во целиот свет се применуваат речиси 8.000 синтетички материјали. Доколку сметате дека тие се корисни, веруваме дека инспекциите не би ни дозволиле да се применуваат, но всушност многу од нив и тоа како може да го нарушат човечкото здравје.

dobivaj vesti na viber

Производителите на синтетички материјали, но и влакна, во текот на една година имаат профит од 7.000 милијарди американски долари.

Сигурно некогаш сте влегле во кинеска продавница за облека и сте почувствувале некој чуден и прилично силен мирис? Имено, тој мирис воопшто не е здрав и дури е и опасен за човечкото здравје и организам бидејќи во него се наоѓаат многу хемикалии, кои се опасни.

Станува збор за вештачки мириси кои не се дозволени за употреба во Америка и во земјите во Европска Унија, а во азиските и тоа како се користат. Тоа е причината што таму контролата на таквите мириси во производството е многу ниска, па секој може да ги применува.

Освен многубројните хемиски супстанции, кај нив во производството се користат и разни пестициди.

Scroll to Top