Состојки:
За Бајадера
9 лажици вода
200 грама шеќер
150 грама ореви, бадеми или лешници
250 грама мелени бисквити
170 грама путер
100 грама темно чоколадо
рум
За глазура :
100 грама темно чоколадо
малку масло
Подготовка:
Во тенџере , додадете вода и шеќер и гответе на тивок оган додека шеќерот целосно не се раствори.
Додадете путер , отстранете од шпоретот и мешајте додека не се раствори.
Кога путерот е безмалку истопен , додадете ореви и бисквити – се меша додека не се добие еднаква густа маса .
Добиената смеса се дели на два еднакви делови.
Стопете го чоколадото на пара и помешајте го во првиот дел од смесата, а во втората додадете малку рум. На послужавник или тацна ставете мрсна хартија за печење и ставете го првиот дел од смесата (таа со чоколадо) и со рацете оформете коцка – а за да биде правилна, потоа оформете ги рабовите со нож.
Над неа, на ист начин додадете ја и друга смеса и сторете го истото со ножот.
Остатокот од чоколадото се топи на пара. Во него додадете малку масло и се прелива врз Бајадерата
Толку – оставете малку да се стврдне и може да се ужива во неа.
Бајадерата се остава во фрижидер да се стегне и следниот ден со нож се сече на коцки.