Домашни переци

Состојки:

(за 8 переци)

1 ½ чаша топла вода (360 мл)

1 лажица сол

1 лажица шеќер

1 сув квасец

4 ½ чаши брашно (565 г)

3 лажици масло

⅔ чаша сода бикарбона (120 г)

2 јајца

крупна сол

Приготвување:

Во сад измешајте вода, сол и шеќер додека не се соединат. Додадете квасец и оставете да одмори 5 минути додека квасецот не почне да се пени.

Додадете го брашното и 2 лажици масло, и темелно измешајте додека не се формира тесто.

Ставете го преостанатото масло во друг сад и ставете го тестото покриено со проѕирна фолија да одмора 1 час на топло место.

Загрејте ја рерната на 230 ° C.

Исечете го тестото на 8 парчиња и обликувајте переци.

Додадете сода во големо тенџере со вода и почекајте да зоврие. Варете ги переците по 30 секунди од секоја страна.

Извадете ги од водата со помош налажица-решетка и наредете ги во тепсија врз хартија за печење, намачкајте ги со изматените јајца и поросете од солта. Печете 10-15 минути.

Scroll to Top