Еклер колач

шоља =200мл
5 јајца
1 ипол шоља шеќер
1 шоља млеко
150 мл масло
2 ипол шољи брашно
1 пециво
1 ванила
2 пудинга од ванила
6 лажици шеќер
1 литар млеко
Глазура
200 гр чоколадо
100 мл слатка павлака

Се матат јајцата заедно додавајки го шеќерот. Кога ќе побели смесата се додава млекото, маслото и брашното заедно со пецивото и ванилата.
Се печи на 175С= 30 до 40 мин

2. Се вари кремот додека се пече тестотот. Се варат 2 пудинга од ванила со 6 лажици шеќер во 1 литар млеко. Кога ќе се извади колачот со дршка од лажица се прават дупчиња во тестото погусто. Се истура врелиот пудинг и се остава да олади.

Глазура
200гр чоколадо и 100мл слатка павлака, растопени на тивко додека не се соединат. Се прелева колачт и се остава да се олади

 

Scroll to Top