Фантазија од еклери

Едноставни еклери, поинакви од традиционалните, ама со безпрекорен вкус….

За еклерите

200мл. вода

80мл. масло

165гр. просеано брашно

прстофат сол

1/2 лажичка цимет

За фил

200гр. крем сирење

100гр. путер од кикирики

3 лажици мед

Дополнително

околу 100гр. микс џем од малини, боровници и капини или каков имате

1 лажица цимет

 

Во тенџере се става водата, маслото, циметот и солта, се загрева до вриење. Постојано мешајќи со дрвена лажица се додава просеаното брашно.

Смесата се остава да се подизлади, па се додаваат едно по едно јајцата и се мешаат со миксер до воедначена смеса.

Тестото се префрла во силиконски шприц или кеса и се формираат помали долгнавести еклери.

Се печат 15-20 минути на 200Ц без отварање на рерната.

Изладени се сечат на половина.

За филот во сад со миксер се соединува крем сирењето заедно со путерот од кикирики и медот.

На секој еклер најпрво нанесуваме по една лажичка мармалад, а потоа со помош на шприц и приготвениот фил.

По желба на секој еклер наросуваме цимет во прав.

Напомена

Декорацијата може да биде и класична со растопена чоколада, но јас сметав дека е веќе доволно богато на вкус.

Scroll to Top