Копани со ориз по старински рецепт

1 кг пилешки батаци

1 чаша ориз

2-3 млади кромидчиња

3-4 моркова

1 свежа пиперка

1/2 лажичка бибер

1 лажица мешан сув зачин

маслиново масло по потреба

сол по вкус

Подготовка

Ги вариме копани. На масло во тавче, на средна температура на рингла, го запржуваме сецканото кромитче, пиперката и сецканите моркови. Го додаваме измиениот ориз, пропржуваме кратко па целата смеса ја распоредуваме во тавата во која ќе се печат. Зачинуваме и посолуваме.

Ги распоредуваме варените батаци врз оризот и потоа додаваме вода во која се вареа батаците.

Печеме на 200 степени додека да се свари оризот и да се испечат батачињата.

Scroll to Top