Кремпита од кокос

Потребни состојки:

За кората

6 жолчки
6 белки
6 лажици брашно
6 лажици масло

За филот

750 мл вода
2 кесички пудинг од ванила
2 пакетчиња шлаг
50 г кокос

Начин на подготовка:

Изматете ги жолчките со шеќерот креместо, потоа постепено додавајте млеко, брашно, масло и прашок за печиво и спојте ги во фина смеса. Ставете ја смесата во подмачкан плех и печете на 200 степени околу 20 минути. За да го направите филот иматете ги белките во цврст шлаг и оставете ги настрана, водата ставете ја да проврие, посебно изматете го пудигнот со шеќер па додавајте ја водата и мешајте без престан околу 3 минути. Тргнете го од оган па додадете го шлагот од матените белки, внимателно измешајте па така добиениот крем прелејте го преку кората. Одозгора премачкајте со изматен шлаг. По желба украсете ја кремпитата со косос.

Scroll to Top