Мус од праска

Потребни состојки:

10 праски

2 децилитри свежо цеден сок од лимон

3 децилитри вода

1 лажица желатин

70 грама шеќер

250 милилитри шлаг

неколку ливчиња нане

Начин на подготовка:

Излупете ги праските, исечкајте ги на ситни парчиња и ставете ги во блендер. Додајте сок од лимон и мешајте додека не добиете густо пире од овошје. Оставете го во блендерот додека не дојде време за следниот чекор.

Ставете ладна вода во помал сад, додајте желатин и мешајте додека не се стопи. Почекајте 4-5 минути, потоа додајте шеќер и ставете го на оган. Загревајте го 1-2 минути, со постојано мешање, додека не се стопи шеќерот.

Додајте ја смесата од желатин во пирето од праски и мешајте неколку минути додека не се соединат состојките. Префрлете ги во сад и оставете ги во фрижидер барем 2 часа додека не се зацврсти смесата.

За тоа време, измешајте го шлагот и додајте го во изладената смеса од праски. Добро измешајте и префрлете ја во стаклен сад. Украсете ја со ливчиња нане и парчиња праска.

Scroll to Top