Оригинален рецепт за сараевски ќебапи

Потребни состојки:

3 кг говедско месо од ребро
1 кг говедски врат
1 кг јагнешко месо од ребро
75 гр јодирана сол
5 гр пипер во прав
5 гр лук во прав

Начин на подготовка:

Исечете го месото на коцки и не отстранувајте ја маснотијата, па додајте сол, бибер и лук во прав. Измешајте сè добро и оставете го во фрижидер 24 часа. Потоа мелете двапати и оставете да отстои уште 24 часа во фрижидер. За обликување на ќебапите, најдобро е да користите преса затоа што на тој начин ќе бидат компактни, така што маснотиите и сокот ќе останат во внатрешноста на ќебапите. Подмачкајте ја решетката на скара со јагнешка или говедска маст и печете ги ќебапи.

Scroll to Top