Оригинален рецепт за шеќер паре

Потребни состојки:

1 чаша шеќер во прав
125 грама маргарин или несолен путер
2 јајца
2 лажици кокос
1/2 чаша гриз
1 кесичка ванилин шеќер
1 лажица сода бикарбона
3 чаши брашно

За шербетот:

3 чаши шеќер
2 чаши вода
3 лажици сок од лимон

За декорација

мелени ф’стаци

Начин на подготовка:

Прво го подготвуваме шербетот. 3 чаши вода, 2 чаши шеќер, додадете лимонов сок и ставете го на вриење.  Го оставаме на тивок оган додека не добие густина на шербет и откако ќе го тргнеме од шпоретот, го оставаме шербетот да се излади. За тестото во длабок сад ставете 1 чаша шеќер во прав, 125 грама маргарин, 2 јајца, 2 лажици морско оревче, 1 кесичка ванила, 1 лажица сода бикарбона, 4 лажици гриз и малку по малку додавајте брашно и добро мешајте. Откако ќе биде готово тестото, ставете го во фрижидер 15 минути, исечете го на парчињата малку поголеми од орев и направете тркалезна форма со рацете. Наредете ги врз хартија за печење во тава. На средина од секое топче направете мала вдлабнатина. Печете ги во загреана рерна од 180 степени 25 минути. Прелијте ги со шербет додека колачињата се врели. Одозгора наросете ф’стаци. Откако целосно ќе се изладат, послужете ги.

Scroll to Top