200 гр пилешки стек
5 кисели краставички
3 листови ајдамер
100 гр маринирани печурки
6 лажици кисела павлака
3 лажици мајонез
1 зрело авокадо
неколку гранчиња свеж магдонос
1 лажица маслиново масло
за маринирање на месото
пола лажиче сенф
Се маринира стекот. Се соли, се наросува со зачините и се премачкува со сенфот. Парчето стек се пржи во обична или во грил-тава.
Додека, се приготвува стекот, се приготвуваат и останатите состојки. Краставичките се рендаат на ренде, маринираните печурки и кашкавалот се сечкаат на поситни парчиња.
Во друг сад, со виљушка се пасира авокадото. Тука се додаваат павлаката и мајонезот. Се изедначува сè заедно, па се додава и маслиновото масло. Кремот се соли по вкус и се зачинува со мелен црн пипер.
Изладеното месо се цепка со виљушка или се ситни на ситни парченца.
На крај, сите состојки се соединуваат. Во салатата се додава и ситно сечканиот магдонос.
Се остава салатата да се излади, па се служи.