Шеќерпаре е еден од најпопуларните десерти во турската кујна, исто така многу популарен во Македонија. Излегуваат преку 50 парчиња по овој рецепт. .
Тесто
2 јајца
2 чаши брашно
1/2 чаша гриз
1/2 чаша шеќер
125 г омекнат путер
1 прашок за пециво
1/4 чаша масло
непечени лешници или бадеми по потреба
За шербет
4 чаши шеќер
5 чаши вода
1 лажица сок од лимон
1 ќесичка ванилин шеќер
Подготовка
- Прво подгответе го шербетот. Нека зовријат водата и шеќерот и оставете да вријат 15 минути, додадете сок од лимон на крајот и оставете да се излади. Дур се вари шербетот, ќе го припремите тестото.
- Измешајте ги јајцата, путерот, брашното, гризот, маслото, шеќерот и прашокот за пециво и малку замесете. Не се добива мазна компактна смеса и тоа да не ве загрижува.
- Формирајте топчиња со големина на орев и малку сплескувајте ги.
- Редете ги во намастен плех и и додадете лешник или бадем во средината на секое со нежно притискање.
- Печете во загреана рерна на 180 степени. Печете околу 25 минути додека не добијат убава златна боја.
- Истурете го оладениот сируп врз колачињата додека се уште жешки. Оставете да впијат и да се оладат.