Шпанска тортиља готова за 15 минути

Потребни состојки:

1 главица кромид

4 јајца

4 компири со средна големина

Масло, сол, бибер и зачини по желба

Подготовка:

Компирите излупете ги па исечкајте ги на тенки коцки. Кромидот исечете го на тенки кругови. На рингла загрејте масло во тавче, па додадете го кромидот и компирот и динстајте сè додека компирот не зарумени.

Измешајте ги јајцата и додадете ги во запржениот компир и кромид (кои претходно се исцедиле од вишокот  масло).

Повторно загрејте масло во тава па ставете ја целата оваа смеса. По неколку минути тавата прекријте ја со чинија и така превртете со тоа што тортиљата ќе остане на чинијата, а потоа повторно вратете во тавата така што ќе се запече и другата страна.

Тортиљата е готова кога ќе се запече од двете страни.

Исечете ја на триаголници и послужете ја со сирење, кисело млеко или сезонска салата.

Scroll to Top