Свинско во рерна со печурки

1 кг свинска удина

250 мл пиво

500 гр свежи печурки

3 поголеми главици кромид

2-3 чешниња лук

масло сув зачин, бибер, чадена црвена пипер

Исечете го на парчиња, посолете го по вкус, прелијте го со пивото и малку масло, затворете го со фолија и ставете го да се пече на 180 степени. Во текот на печењето, превртувајте го, убаво да се испече од сите страни.

За тоа време, кромидот исечете го на ленти и ставете го малку да се потпржи. Потоа ставете ги и исечените печурки (не ги сечете ситно, ако се помали може и цели да ги оставите.)

Нека се запржат и тие и зачинете ги.

Кога е месото скоро готово, извадете го од рерната, најдолу во тавата ставете ја смесата од кромид и печурки, ставете малку пипер и наредете го месото. Вратете го во рерната уште петнаесетина минути.

Scroll to Top