Торта со моркови

Потребни состојки: 

Бисквит:

4 шолји рендан морков
2 шолји пченично брашно
2 лажички прашок за печиво
1 лажичка сода бикарбона
1/2 лажичка сол
1 лажичка цимет
¼ кафена лажичка ѓумбир во прав
1 ½ чаша кафен шеќер
¾ суво грозје
½ чаша сецкани ореви
1 чаша сок од јаболко
1 чаша растително масло

Прелив:

⅓ чаша путер
⅓ чаша крем сирење
2 ⅓ чаши шеќер во прав
1 лажичка екстракт од ванила

Начин на подготовка: 

Загрејте ја рерната на 180 степени. Во голема чинија, измешајте ги сите суви состојки. Додајте сок од јаболко, масло, моркови и суво грозје, и мешајте се додека не се соедини смесата. Истурете во подмачкан сад за печење и печете 40-45 минути. Оставете го колачот да се излади во тавчето околу 10 минути, а потоа префрлете го во друг сад. Нека се излади целосно пред да го нанесете преливот.

За да направите прелив, измиксирајте го путерот и сирењето со средна брзина. Додадете го шеќерот во прав и продолжете да матите сè додека мешавината не е мазна и кремаста. Додадете ванила и промешајте го повторно. Ставете ја тортата во фрижидер.

Scroll to Top