Во никој случај не ја ставајте лубеницата во фрижидер

Неодамна едно истражување кое го спровело американското министерство за земјоделие покажало дека сите ние кои ја ставаме лубеницата во фрижидер пред конзумирање, грешиме.

dobivaj vesti na viber

Имено, како што велат експертите, лубеницата треба да се чува на собна температура за да ги задржи своите хранлици состојки со кои обилува. Кога е ладна, лубеницата губи голем број витамини и хранливи материи.

Уште една работа која научниците ја откриле е дека лубеницата продолжува да произведува витамини и хранливи мтерии и по бербата, но само ако е на собна температура. Кога ја ставаме во фрижидер, тој процес значително се намалува.

Scroll to Top