Знаете ли што ќе ви се случи ако јадете банани со црни дамки

Да се бира титула „кралица на овошјето“, нема сомнеж дека бананата би победила! Бананите ги јадат сите, без разлика на годините, или било кој друг критериум. Секако, популарноста ја добиле не само поради својата практичност, туку и поради низа здравствени бенефити.

Бананата е овошје кое не содржи маснотии и холестерол. Бананата е богата со калиум, манган, витамини Б6 и Ц и влакна. Просечна банана има околу 110 калории.

Освен наведеното, докажано е дека наместо слатки енергетски напитоци, помудро е да изедете банана. Имено, бананата влијае подобро на нивото на допамин од енергетските пијалоци, но го задржува на високо ниво и еден час по конзумирањето на ова овошје.(Допамин е невротрансмитер кој директно влијае на нашето расположение.)

На крај, според јапонско истражување објавено 2013 година, бананите кои имаат црни точки произведуваат супстанца TNF (Tumor Necrosis Factor) која се бори против туморните клетки.

Јапонските истражувачи дознале дека токму бананите со црни точки се осум пати поздрави од зелените банани или пак другите овошја. Во споредба со грозјето, јаболката, лубениците, ананасот и крушите, бананите имаат најмногу антиканцерогени состојки.

Што повеќе точки, толку повеќе збогатени клетки кои развиваат имунитет.

Тогаш бананата е најдобра за варење бидејќи шеќерот најслесно се апсорбира, додека во нејзините „помлади“ денови, скробот се уште не е претворен во шеќер.

Scroll to Top