Во потонатиот брод од 18 век го пронајдоа пиштолот на Црниот Сем

By

Кога бродот „Вида“ потонa вo 1717 годинa, со себе однел 144 човечки животи, меѓу кои и оној на Семјуел Белами – озлогласениот пират, попознат како Црниот Сем.

До својата 28. година, Сем потопил 54 бродови, а неговото мото било „Бори се паметно, повреди малкумина и освојувај многу”.

Остатоците од „Галијата Вида 1716“ се пронајдени во 1984 година, близу брегот на градот Велфлит во Масачусетс. Трупот на бродот содржел четири тони злато и сребро, што „Форбс“ подоцна ги проценил на 120 милиони долари. На истото место, лани се откриени и човечки останки, па и пиштол за којшто се смета дека е оној на Црниот Сем.

Научници од Универзитетот Њу Хејвен најавуваат ДНК анализа на телото. Ако коските навистина се оние на Црниот Сем, тој ќе биде погребан во неговата родна Англија.

Ќе ви се допадне