Невролог тврди дека некои јаткасти плодови помагаат во спречување на Алцхајмерова болест

Врската помеѓу исхраната и здравјето на мозокот е непобитна. Одредени храни се поврзани со поддршка на когнитивното здравје, додека други може негативно да влијаат на здравјето на мозокот. Иако е невозможно да се спречи Алцхајмеровата болест само со диета, можеме да го намалиме ризикот ако јадеме храна богата со хранливи материи, здрави за мозокот.

Неврологот Ана С. Нордвиг е исклучително запознаена со студиите кои испитуваат како исхраната може да игра улога во намалувањето на ризикот од Алцхајмерова болест. Ова ја поттикнало да вклучи специфичен вид јаткасти плодови во нејзината исхрана.

Кога станува збор за храната за намалување на ризикот од Алцхајмерова болест, Нордвиг вели да се даде приоритет на мононезаситените масти и да се сведат заситените масти на минимум. „Ова е клучно за да го обезбедите вашиот мозок со горивото што му е потребно за да напредува како што стареете“, рече таа за Парад.

Нордвиг истакнува дека сака да ги интегрира јаткастите плодови во нејзините оброци и грицки бидејќи тие се добар извор на мононезаситени масти. „Оревите се одлични за здравјето на мозокот, но сите јаткасти плодови се одлични“, додаде таа.

Освен што се добар извор на незаситени масти, оревите се богати и со антиоксиданси, особено со витамин Е и полифеноли. Антиоксидансите помагаат во спречување на хронично воспаление во мозокот, што помага да се намали ризикот од Алцхајмерова болест.

Scroll to Top