Рецепти за лимонада со јагода, краставица и нане

Лимонадата е универзален пијалак што ќе ве разлади, освежи и нахрани со витамин Ц. Можете да направите лимонада по желба со или без шеќер, со мед, а за дополнителен вкус можете да додадете свежи листови нане или прстофат сушена лаванда.

Класична лимонада со мраз
Едноставна лимонада од вода, лимон, мраз и засладувачи ќе ве освежи и ќе ви помогне да се разладите на природен начин, додека (за разлика од газираните или засладените пијалаци) ќе има многу придобивки за вашето здравје.

Лимонада со јагоди
Во сезоната на јагоди, сите благодети на ова овошје можете да ги искористите за подготовка на лимонада, која покрај многуте антиоксиданси, на лимонадата ќе ѝ даде уникатен овошен вкус. Во лимонадата можете да додадете јагоди претходно измешани во блендер или да ги исечете на тенки парчиња.

Лимонада со сок од краставица
Свежо исцедениот сок од краставица дополнително ќе помогне во хидратацијата на организмот во топлите летни денови, кога губиме многу течности преку потта и ни треба моментално освежување. Ако немате соковник, изрендајте ја краставицата со раце и/или исцедете го сокот од краставицата со чиста газа.

Освежителна лимонада во индиски стил
Во Индија, температурите достигнуваат до 48 ° C во текот на летните месеци. Затоа, популарен начин за подготовка на лимонада е моментално освежување и надополнување на изгубената течност и минерали кои се изгубени со прекумерно потење. Индиската лимонада се подготвува со додавање шеќер, гур (нерафиниран домашен шеќер) или кристален шеќер и прстофат црна хималајска сол во лимонадата.

Лимонада со нане
За време на топлите летни денови, поради изложеноста на топлина може да се чувствуваме мрзеливи, поспани и бавни, а тоа особено важи за луѓето со низок крвен притисок. Допир на свежи листови нане ќе обезбеди моментално освежување, будење и помош за зголемување на концентрацијата.




		
		
			
Scroll to Top