Цврсто затегнување на стегачот: Дерматолог открива зошто вашата коса паѓа се почесто

Експертите велат дека некои од вообичаените навики што ги правиме за да ја негуваме косата може да предизвикаат прекумерен стрес на скалпот, што доведува до оштетување, кршење и иритација на скалпот.

1. Сушење на косата во воздух

Лесно е да ја оштетите косата со фен, особено ако ја сушите косата на погрешна температура. Меѓутоа, сушењето на воздухот може да предизвика и изненадувачка количина на оштетување на косата, пишува Best Life.

„Сушењето на косата со воздух всушност може да ја направи вашата коса посклона кон кршење“, објаснува Нира Натан, дерматолог. Тој додава дека косата што се суши со воздух може да го оштети комплексот на мембраната на клетките на косата. Најбезбедниот начин да ја исушите косата, вели таа, е да ја исушите на најниско ниво, држејќи го фен на шест инчи од вашата коса.

2. Врзување на косата и цврсто затегнување на стегачот за коса

Потоа, Нејтан вели дека се откажала од плетење на косата откако лично се справила со опаѓање на косата.

„Ако ја врзете косата и чувствувате болка, ова е знак за оштетување на фоликулот на косата. Има нешто што се нарекува влечна алопеција на линијата на косата и може да доведе до трајно, неповратно опаѓање на косата“, вели таа.

3. Пливање без капа за пливање

„Хлорот е наменет за дезинфекција, кој може да ја отстрани влагата од нашата коса“, вели таа.

Нејтан додава дека ако ја намокрите косата во хлориран базен, веднаш потоа треба да ја измиете косата со шампон и регенератор. Таа исто така забележува дека можете „да се обидете да ставите кокосово масло на вашата коса пред да пливате за да ја заштитите“.

4. Нечиста коса

„Ако не ја миете косата повеќе од една недела, тоа може да биде катастрофално за вашиот скалп. Насобраниот производ и мртвите клетки на кожата и маснотиите може да доведат до воспаление, проретчување или опаѓање на косата“.

Scroll to Top