Мешан мармалад

400гр зрели смокви

400гр праски

400гр исчистена диња

700гр бело грозје без семки

1-1,2 КГР шеќер

2лажички сок од лимон

Прво праските и смоквите ги лупиме.

Ги сецкаме на резанки.

Ги ставаме во пекач.

Дињата ја лупиме, чистиме и ја сецкаме на парчиња.

И неа ја додаваме во пекачот.

Ги додаваме зрната од грозјето без семки.

Додаваме шеќер и лимонов сок.

Промешуваме и оставаме да одстои 30 минути.

Потоа пекачот го ставаме во рерна загреана на 220-250 с.

Готвиме околу 30 минути и повремено промешуваме.

Потоа цела смеса ја поминуваме со стапчест миксер.

Го враќаме пекачот во рерна и готвиме уште 20-30 минути, односно до посакуваната густина наа мармаладот.

Жежок го собираме во жешки, чисти тегли.

Scroll to Top