Во Земјината кора откриен мраз што го има само на сателитите на Јупитер и Сатурн

By

На Земјата е пронајден Led 7 (Ice VII), односно вселенски лед што досега е регистриран само на сателитите околу Јупитер и Сатурн.

Во дијамантите е ископан длабоко под Земјината кора, а научниците откриле и нов облик на вода, односно вид лед што досега не е забележан на Земјата.

Новиот вид лед е наречен Led 7. Тој е 1,5 пат погуст од обичниот лед и има поинаква атомска структура.

Постојат повеќе видови лед што се разликуваат во густината и распоредот на атомот.

Во Led 7 има атоми кислород што формираат структура во облик на коцка и се разликува од обичниот лед, кој има хексагонална форма.

Притисокот потребен за формирање на Led 7 може да се најде на Земјата, но на планетата главно е претопол и структурата на ледот не би можела да се одржи.

Научниците потсетуваат дека Led 7 е пронајден на сателитот на Сатурн, Европа и на сателитите на Јупитер, Титан и Енцелад.

Ваквото откритие е објавено во научното списание Science.

 

 

 

Ќе ви се допадне

GoGoAnime gogoanime boku no hero: Redo of Healer Episode 12

KissAnime anime online: Watch Dragon Ball Super (Dub) Episode 15