Кадаиф со ореви

Класика од Турските најубави десерти…

500 г кадаиф

масло за попрскување на кадаифот

300-400 г сецкани ореви

Шербет

1,5 литри вода

1,3 кг шеќер

неколку кругови лимон

1 ванилин шеќер

Подготовка

Кадаифот се дели на два дела. На подмачкано тавче бр.32 се става половина од кадаифот. Се ставаат оревите и става другиот дел.

И првиот и вториот дел се попрскуваат со малку масло и се притиска со рака.

Се пече прво на 200 степени неколку минути, а потоа на 150 степени околу 40 мин или додека убаво не зарумени. Шербетот (шеќер и вода) се вари 10 минути, а потоа се додава лимонот и ванилата.

Кадаифот се попарува додека е топол, а шербетот ладен.

По желба се става и суво грозје со оревите.

Scroll to Top