Кето-салата со пилешко за сите што избегнуваат јаглехидрати

Кетогена или кето-диета е посебен начин на исхрана кој подразбира драстично намален внес на јаглехидрати и зголемен внес на масти, како и адекватниот внес на протеини. Кога се храниме на таков начин, телото влегува во состојбата на кетоза, што значи дека наместо јаглехидрати ги трошиме маснотиите како примарен извор на енергија.

Салатата со пилешко, јајца и сирење преполна е со протеини и содржи минимален удел на јаглехидрати, па затоа е идеален оброк за сите оние кои сакаат да се хранат во склад со кетогената диета.

Состојки за кето-салата:

  • 1 помала пилешка шницла
  • Пола авокадо
  • 1 јајце
  • 1 домат
  • Шака зелена салата
  • 50 гр. свежо козјо сирење
  • Малку кромид (по желба)
  • Масло, оцет, сол и црн пипер

Подготовка салата:

  1. Сварете јајца. Пилешка шницла испечете ги на грил тава или во обична тава. Измијте ја салатата, доматот и авокадото исечете го на помали парчиња.
  2. Печеното пилешко исечете го на ленти. Јајцата излупете ги и исечете ги хоризонтално. Исечкајте кромид, но ако не го сакате, изоставете го од рецептот. Сите состојки додадете ги во сад. Зачинете ги со масло, оцет, сол и црн пипер. На крајот додадете го козјото сирење.

 

Scroll to Top