Подварок со колбаси на унгарски начин

Потребни состојки:

500 г кисела зелка
1 кромид, исечкан
3 колбаси
1 чаша неутрална павлака за готвење
црн пипер
пиперка
4-5 лажици масло
сол
1 чаша ориз
1 чаша вода

Начин на подготовка:

Исечете ја зелката и испржете ја во тава со загреано масло. Зачинете го со зачини и промешајте постојано. Додадете вода и оставете да покркори. Во длабока тава сварете го оризот за не отстои повеќе од десетина минути. Подгответе го кромидот и испржете го. Исечете го колбасот на големи парчиња. Исцедете го оризот. Во тава за печење измешајте ги сите производи, промешајте и полејте со павлаката за готвење. Печете во загреана на 250 степени печка за половина час.

 

Scroll to Top