Швајцарски колач без печење

500 гр шеќер

200мл вода

250 гр маргарин

250 гр млеко во прав

400 гр ореви

за глазура

200 гр чоколадо

6 супени лажици масло

 

Водата и шеќерот ставете ги да зовријат. Откога ќе се растопи шеќерот додадете го маргаринот и мешајте и тој да се растопи.

Во садот додадете го млекото во прав и мешајте со маталка или миксер додека се изедначи смесата и добиете мазна смеса без гуртчиња.

Во смесата додаете ги оревите исецкани на покрупни парчиња и промешајте. Цела смеса распоредете ја во делимано силиконското четвртасто тавче претходно премачкано со малку масло и оставете во ладилник една ноќ додека убаво се стегне.

Наредниот ден направете ја глазурата

Чоколадото растопете го со маслото и оставете го врз колачот, вратете во ладилник 1 час, а потоа исечете штангли.

Scroll to Top