Сирење во фурна на битолски начин

Сирењето во фурна се прави од меко растително сирење, млечно сирење и кашкавал. По желба, растителното сирење може да се замени со урда.

Потребни состојки:

400 гр солена урда или растително фета-сирење
200 гр овчо сирење
150 гр кајмак
150 гр врат или чадена сланина исечкана на мали парчиња
неколку лажици доматен сос
200 гр рендан помек кашкавал
по желба 1 разматено јајце

Начин на подготовка:

Во земјениот сад се става малку доматен сос и се додава изварката. Се додава издробеното овчо сирење и исечканиот врат. Се ставаат да се потпечат 20-тина минути. Се вадат од рерната, се додава кајмакот и одозгора се става ренданиот кашкавал. Се ставаат по 2-3 лажици доматен сос одозгора и се враќа во рерна да се допече. По желба може да ставите и 1 јајце, изматено со кајмакот.

Scroll to Top