Потребни состојки:
– половина лажичка маслиново масло
– едно чешне бел лук
– половина килограм печурки по избор
– зачини: сол, црвена пиперка, куркума, бибер, чили (по желба)
– 2 тортиљи
– зеленчук: домат, зелка, пиперка
Начин на припрема:
Исчистете ги и исечете ги печурките на тенки парчиња. На тава, загрејте го маслото и додадете го лукот. Кога ќе поприми жолтеникава боја, додадете ги печурките и посолете, а потоа додадете ги и останатите зачини. Пржете ги печурките на оган околу десетина мнинути додека не пуштат вода, а за да го забрзате процесот, препорачливо е да ја поклопите тавата. Додека печурките се крчкаат, исечкајте го зеленчукот на ситни парчиња, а потоа додадете го во тавата, добро промешајте и гответе уште 2-3 минути. Извадете ги тортиљите и на нив наредете ја готовата смеса, а потоа замотајте.