Тортиљи со печурки

Потребни состојки:

– половина лажичка маслиново масло

– едно чешне бел лук

– половина килограм печурки по избор

– зачини: сол, црвена пиперка, куркума, бибер, чили (по желба)

– 2 тортиљи

– зеленчук: домат, зелка, пиперка

 

Начин на припрема:

Исчистете ги и исечете ги печурките на тенки парчиња. На тава, загрејте го маслото и додадете го лукот. Кога ќе поприми жолтеникава боја, додадете ги печурките и посолете, а потоа додадете ги и останатите зачини. Пржете ги печурките на оган околу десетина мнинути додека не пуштат вода, а за да го забрзате процесот, препорачливо е да ја поклопите тавата. Додека печурките се крчкаат, исечкајте го зеленчукот на ситни парчиња, а потоа додадете го во тавата, добро промешајте и гответе уште 2-3 минути. Извадете ги тортиљите и на нив наредете ја готовата смеса, а потоа замотајте.

Scroll to Top