Вегански мајонез – проверен рецепт

Се ближат велигденските празници и многумина ќе посакаат да направат руска салата или други деликатеси со мајонез.

Знаеме дека мајонезот полн со масти и не е бап најздрав избор, затоа за вас спремивме вегански рецепт така што секој може да ужива во неговиот вкус!

Во традиционалниот мајонез ќе најдете јајца, поточно жолчки. Веганите кои не јадат животински производи, рецептот го патентирале без употреба на јајца. Тие јајцата ги замениле со аквафаба. Аквафабата е течност која е многу економична и пристапна замена за јајцата во сите рецепти која се добива од варени мешунки.

Како да направите вегански мајонез?

Вегански мајонез – рецепт со состојки:

60 мл. аквафаба (можете да направите хумус);

½ лажици сенф

½ лажици сол

1 лажица лимонов сок

1 лажица јаболков оцет

1 лажица сируп од агава или било кој друг засладувач;

¾ шолја масло, на пример маслодајна репка

по избор бибер.

Начин на подготовка:

Во висок и тесен сад сипете ја аквафабата, лимоновиот сок, сирупот од агава и сенфот. На крајот налејте масло. Матите сè додека не се формира течна и мека кремава смеса.

Scroll to Top