Доктор тврди дека два вида храна го намалуваат ризикот од инфекции, алергии и стареење

Професорот Тим Спектор откри дека постојат две клучни работи кои би можеле да го поддржат дигестивното здравје. Лекарот и епидемиологот, кој е специјализиран за исхрана, вели дека силниот цревен микробиом може да понуди големи здравствени придобивки, вклучително и пониски нивоа на воспаление.

Во здрав цревен микробиом, различни видови на микроорганизми се поддржуваат едни со други, го помагаат варењето и спречуваат бактериите што предизвикуваат болести да се залепат на ѕидовите на цревата. Но, новото истражување исто така сугерира дека здравото црево може да биде алатка во борбата против алергии, инфекции, стареење, па дури и, потенцијално, рак.

Професорот Спектор објасни дека конзумирањето на пребиотици и пробиотици е клучно за градење силен микробиом.

„Пребиотиците се како ѓубриво за микробите во цревата, а пробиотиците се како семиња“, рече тој на Инстаграм.

Пребиотиците се наоѓаат во голем број растенија, вклучувајќи зеленчук и овошје богато со влакна. Некои добри извори на пребиотици вклучуваат лесно достапна храна како лук, кромид, праз, аспарагус, јаболка, банани, овес, какао и семе од лен.

Од друга страна, пробиотиците се всушност живи микроби кои живеат во храната. Професорот Спектор препорачува ким, кефир, кисела зелка и комбуха како извори на пробиотици. На крајот тој вели: „Важно е да се консумираат пребиотици и пробиотици секој ден. Така максимално ќе го подобрите здравјето на цревата“.

Scroll to Top